preskoči na sadržaj

Srednja škola Jelkovec

 > O školi  > Knjižnica
VIJESTI IZ KNJIŽNICE

PREDAVANJE POVODOM 25. OBLJETNICE MEĐUNARODNOG PRIZNANJA REPUBLIKE HRVATSKE

Autor: Mislav Čupić, 30. 1. 2017.

Dana 15. siječnja 1992. godine Republiku Hrvatsku međunarodno je priznalo dvanaest zemalja tadašnje Europske zajednice (EZ). Članicama Zajednice istoga dana istom odlukom pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio još 19. prosinca 1991. Isti dan takvu odluku donijela je i Njemačka, ali je odluka stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Međunarodno priznanje Hrvatske dva dana prije Europske zajednice objavila je Sveta stolica, a 14. siječnja San Marino.

Budući da je Republika Hrvatska 15. siječnja 2017. obilježila 25. obljetnicu međunarodnog priznanja, tim smo povodom s volonterima naše škole, knjižničarkom i prof. Lidijom Prka koji su  izradili pano i   organizirali  predavanje ravnatelja Memorijalno-dokumentacijskog centra domovinskog rata, dr.sc. Antu Nazora.

Učenici svih razreda iskazali su zanimanje i u velikom broju 24.siječnja nazočili predavanju u školskoj knjižnici. Gospodin A. Nazor je govoreći o uzrocima i tijeku prvih godina Domovinskog rata, posebno naglasio diplomatsku bitku za međunarodno priznanje Hrvatske i istaknuo brojne prepreke koje su hrvatska politika i diplomacija morale prevladati i na tom putu.

 

 

 

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=wjQTlmD_8I0

 
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 4. 2012.

Ukupno: 151352
Ovaj tjedan: 237
 
 > O školi  > Knjižnica
CMS za škole logo
Srednja škola Jelkovec / , Sesvete / www.ss-jelkovec.skole.hr / ured@ss-jelkovec.skole.hr
preskoči na navigaciju