preskoči na sadržaj

Srednja škola Jelkovec

 > Naslovnica
Aktualnosti

Škola protiv droge

Autor: MATIJA VIDMAR, 6. 12. 2017.

Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti

 

Povodom "Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti" koji se obolježava od 15.11. do 15.12.  učenici prvih razreda sudjelovali su u Nagradnom natječaju grada Zageba za srednje škole pod nazivom  „Škola bez droge-grad bez droge“. U okviru nastave biologije učenici su izrađivali likovne (plakate) i literarne radove ( slogane ) na temu ovisnosti o drogama.

Istraživali su o učestalosti  i početak konzumiranja sredstava ovisnosti među učenicima osnovnih i srednjih škola. Iako su razlozi koje mladi navode za početak eksperimentiranja s drogama najčešće pritisak vršnjaka, znatiželja i način zabave, treba imati na umu da se iza ovakvih razloga uglavnom kriju nisko samopoštovanje, osjećaj beznadnosti i depresivnosti, tjeskoba, problemi u školi i/ili u obitelji.

Naučili su koje posljedice ostavlja konzumacija droga na organizam.

Mladi trebaju imati na umu da zlouporaba sredstava ovisnosti često za posljedicu ima depresivno raspoloženje: upravo suprotno uvriježenom mišljenju da će im psihoaktivne tvari (u koje između ostalog spada i alkohol) pomoći da postignu dobro raspoloženje.

Istražili su koje metode liječenja su zastupljene kod nas i uspješnost izlječenja ovisnosti.
Cilj je bio potaknuti učenike na mogućnost vlastitog izbora o brizi za svoje zdravlje. Poznato je da su alkohol, cigarete i droge lako dostupne. Učenike treba poticati i usmjeravati na izbor zdravog načina života i pronalazak drugih i boljih načina zabave i druženja.

 

Branka Miličević,  prof. kemije i biologije

 
Korisni linkovi
 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 24. 4. 2012.

Ukupno: 155133
Ovaj tjedan: 72
 
 > Naslovnica
CMS za škole logo
Srednja škola Jelkovec / , Sesvete / www.ss-jelkovec.skole.hr / ured@ss-jelkovec.skole.hr
preskoči na navigaciju